Sareza DuatlonCup

Dne 03.11.2014 v 14:06, v kategorii Duatlon

V sobotu 10.10. byl pořádán velice netradiční duatlon v Ostravě - plavání a kolečkové brusle.

Místo běžných duatlonových disciplín (kolo, běh) se nezachovala ani jedna a vystřídalo je plavání a jízda na kolečkových bruslích. Jelikož obě dvě disciplíny mě baví a navíc jsem ještě nikdy nejel závod na inline bruslích, tak jsem si řekl, že to musím zkusit.

Účast na závodě nebyla moc velká. Jeden problém způsobí zvolení netradičních disciplín (plavání, brusle) a druhý problém, že závod byl velice těžce k dohledání a tak o něm spousta lidí ani nevěděla. Já se o něm dozvěděl týden předem a to díky události na facebooku, protože jsem se účastnil předchozího triatlonového závodu, taktéž pořádaný Sarezou.

Disciplíny byly od sebe oddělené a plavalo se na krytém Sareza bazéně. Distance tratí jak plavecké i bruslařské se vyvíjely od věkové kategorie. Dospěláci od 20let tak závodili na distancích 500m plavání a 8km bruslení. Já jako triatlonista jsem měl poměrně velkou výhodu v plavecké části. Pouze jeden muž ve vyšší kategorii byl rychlejší v plavecké části. Já jsem však doplaval o 16s za ním s časem 8:35 a nadělil tak druhému plavci ve své kategorii 1:47 sekund. Tento čas se dal ale snadno smazat na 8km dráze na kterou jsme se po konci plavecké části všichni přesunuli.

Bruslařská část se odehrávala na novém inline Sareza stadionu ve Vítkovicích naproti Ferony. Dospěláci měli naplánovanou 8km trat, tedy 20 x 400m okruh. Už po plavání mi bylo jasné, že mí spolubojovníci nejsou žádní plavci, ale spíše bruslaři a svou plaveckou část si museli „protrpět“. To jsem ale ještě nevěděl, že oba dva měli kotníčkové brusle se 110mm závodními kolečky (oproti mým „klasickým“ 84mm kolečkům) a jeden ještě ke všemu trenér Opavského inline teamu LUIGINO. Bylo tedy jasné, že můj, skoro 2 minutový náskok, bez problému smažou. Na prezentaci jsme vyfasovali cipy na přilbu, které nám měřili kola a připravili se do řady na start v pořadí, v jakém jsme doplavali, neboť se startovalo gundersenovou metodou. Já tedy startoval celkově na druhé pozici, 16s za nejrychlejším plavcem. Pán byl ale „klasický“ bruslař, takže jsem ho už v prvním kolečku předjížděl. Než vystartovali mí rivalové tak jsem měl nakroužené dva okruhy. Ale netrvalo to dlouho, než započala jejich stíhačka a jedno kolečko mi rychle zpátky nadělili. Někdy za půlkou závodu jsem si již udržoval stejné tempo jako třetí závodník v celkovém pořadí a tak si věřil minimálně na 2. místo, což se nakonec potvrdilo. Nejlepší bruslař si vyjel zaslouženě první pozici, kdy se kolem mě přehnal tuším 2 kolečka před cílem a tuto pozici si již udržel. Ale rozhodně jsem mu ji nedal zadarmo a skončil s necelou 19s ztrátou na celkově 2. místě. Třetí muž pak dokončil s odstupem 1min 8s na vítěze.

Po mírném odpočinutí po projetí cílové čáry jsem se pak zděsil, když jsem si prohlížel záznam na sporttesteru, který mi ukazoval průměrnou tepovou frekvenci 186 tepů/min s maximálkou 193. Takže s klidným srdcem můžu říct, že jsem ze sebe vymáčknul maximum a pokud se bude závod konat i příští rok, tak se pokusit zaútočit i na nejvyšší první příčku (a hlavně si pořídit nebo alespoň půjčit pořádně brusle na závodění na dráze).

Krátký video sestřih ze závodu: www.youtube.com/watc…


Celkové pořadí muži:
1. Krejčíř Jan (Luigino.cz) 26:36.96
2. Prouza Martin (Triatlon klub Ostrava) 26:55.77
3. Hrdina Libor (Ostrava) 27:44.79

Celkové pořadí ženy:
1. Matušková Andrea (Luigino.cz) 29:52.14
2. Brableczová Renáta (ANVIL Ostrava) 31:08.10
3. Honová Gabriela (Luigino.cz) 31:36.74

Autor: Martin Prouza

Komentáře k článku




Přidat komentář



Jméno
Email Pokud si přejete abychom vás mohli zpětně kontaktovat,uvědte prosím vaši emailovou adresu
Zpráva
Dvanáct
(napište číslicí)

Partneři

Partnerské weby

Další články

Oravaman 2016 - velmi intenzivní zážitek

Mezi triatlonisty je slovenský Oravaman pojem a v posledních letech se závod řadí mezi nejkrásnější triatlony v Evropě s pravidelnou účastí závodníků z 30ti a více zemí.

Zoe - naše jednička

Úspěchů za rok 2015 měla Zoe Zdražilová nepočítaně. Kde jen začít?

Úspěchy v roce 2015

Rok 2015 je již dávno za námi a s ním i spousta oddílových úspěchů. Pojďme si je představit.

Jarní soustředění Němčičky 2016 - přihlášky

Přihlášku na jarní soustředění v Němčičkách najdete na prihlasky.triatlonklubostrava.cz.

Triatlon Rýmařov

V sobotu 25.7. se konal už 21. ročník silničního triatlonu v Rýmařově.